Zebran Ayo var född på ett zoo i Tyskland. Han hade en snedväxt fram hov från födseln.  Det ser inte bra ut för dem att ha en zebra med en till synes skadad och snedväxt hov, så de bestämde sig ganska snart för att göra sig av med honom. Vi lyckades hålla hoven i gott skick genom den hårda terrängen han älskade att vistas i. Endast en gång var specialistvård nödvändig för att korrigera hoven ( Stort tack till SLU och Hästkliniken ). Han dog plötsligt på betet utan tidigare tecken på att han var sjuk. (Chapman’s zebra, Equus quagga chapmani)

 

Afro var också en överskotts zebra från ett större Tyskt zoo. Han bodde på en ridskola i Tyskland under många år. När ridskolan stängdes på grund av försäljning av den hyrda fastigheten, fick alla djur säljas snabbt. Han levde tillsammans med Ayo och hästflocken i många år. Han dog i hög ålder och antagligen av en infektion som han effektivt dolt från oss. När vilda bytesdjur blir sjuka, visar de knappast några tecken på svaghet alls. Dessvärre först när det är alldeles för sent att hjälpa dem.  (Grant’s zebra, Equus quagga boehmi)

 

Vi har även tagit hand om två andra zebrahingstar, en från en Tysk cirkus, och en härstammande från en djurpark i Tjeckien. (Manlösa Borensis zebor, Equus quagga borensis)