Zebran Ayo är född på ett zoo i Tyskland. På grund av svårigheterna att ha honom kvar med sin far när han växte upp, så såldes han till en cirkus vid ca 8-månaders ålder. De upptäckte snart att en fram hov växte mycket snett. Det ser inte bra ut för dem att ha en zebra med en till synes skadad och snedväxt hov. Så de bestämde sig ganska snart för att göra sig av med honom. Vi har lyckats hålla hoven i gott skick ända sedan dess, endast en gång var specialistvård nödvändig för att korrigera hoven ( Stort tack till SLU och Hästkliniken ). Han dog plötsligt på betet utan tidigare tecken på att han var sjuk. (Chapman’s zebra, Equus quagga chapmani)

 

Afro är också en överskotts zebra från ett större Tyskt zoo. Han bodde på en ridskola i Tyskland under många år. När ridskolan stängdes på grund av försäljning av den hyrda fastigheten, fick alla djur säljas snabbt. De kunde inte hitta ett seriöst bra hem för Afro. Vi fick frågan om vi kunde hjälpa honom. Han bodde tillsammans med Ayo och hästflocken i många år. Han dog i hög ålder och antagligen av en infektion som han effektivt dolt från oss. När vilda bytesdjur blir sjuka, visar de knappast några tecken på svaghet. Dessvärre först när det är alldeles för sent att hjälpa dem.  (Grant’s zebra, Equus quagga boehmi)

 

Vi har även tagit hand om två till zebrahingstar, båda manlösa Borensis zebor (Equus quagga borensis), en som blev 27 år,  från en Tysk cirkus. Och en härstammande från en djurpark i Tjeckien, som dessvärre avled efter sedering vid en kontroll av hans tand status.